СКРИТ ГЕРОЙ

ДАМИАНО ОТАВИО БИДЖИ И АЛЕСАНДРА ПАОЛЕТИ (ИТАЛИЯ)
световна премиера

Снимането по време на спектакъла е забранено.

БИЛЕТИ

Before time itself.

From Harmony, from heav-nly Harmony,

This universal Frame began:

From Harmony to Harmony

Through all the compass of the Notes it ran,

The Diapason closing full in Man.

“Ода на Света Сесилия” – Джон Драйдън, 1687

СКРИТ ГЕРОЙ е разказ за момента, за мига извън нишката на времето или преди самото време изобщо. На сцената времето започва да тече със счупването на баланса и симетрията. Без взрив, без звук, само временна вибрация във въздуха. Симетрията се разпада и различни присъствия без ос и посока започват да се припокриват, смесват. Останки и разпръснати фрагменти се опитват да се съединяват наново и да образуват всеки път различни форми. Те се променят в своята постоянна експанзия.

Двама от най-разпознаваемите представители на съвременната италианска танцова сцена, Дамиано Отавио Биджи и Алесандра Паолети изследват вътрешния свят на човека и образите, които го населяват, но и екзистенциални теми – вечните ребуси на съществуването. На границата между танц, театър и визуални изкуства, техните произведения вплитат техники, умения и изразни средства, но също и наука. Същото важи и за спектакъла СКРИТ ГЕРОЙ.

През вековете разказът за създаването на света се променя, разтърсвайки и общата реалност, и представите на отделния човек. Този разказ е предаван и с умовете – на математици, физици и астрономи, и със сърцата – в митологията, музиката, поезията. Два свята, които се сливат на сцената, така че прецизният танц и частите на наратива да експлодират в динамични образи, свързани с някои от най-древните истории, сякаш са части от едно цяло.

Създаването на спектакъла тръгва от интереса на хореографите към темата за бездната. Не просто физическата пропаст или чувството на безнадежност, а бездната в екзистенциален и творчески смисъл. Въпрос или усещане, което мнозина изпитаха по време на пандемията. Търсейки отговор, Биджи и Паолети обръщат поглед към скорошни открития, произхода на вселената и човешкия стремеж да обясним необозримото – самото Сътворение, Вселената, Времето или пък вероятно мястото ни в тях.

 

 

 

Дата

юни 01 2022
Приключило!

Час

19:30 - 20:30
Call Now Button