СИГИФЕН

КОМПАНИЯ АМАЛА ДИАНОР

Препоръчителна възраст: 10+

Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност.

Снимането по време на спектакъла е забранено.

ВЪЛШЕБНОТО ЧУДОВИЩЕ НА АМАЛА ДИАНОР

Спектакъл на Амала Дианор в колаборация с Алиун Диан, Наоми Фол и Ладжи Коне.

С неповторим хореографски език, Амала Дианор е една най-интересните фигури на световната съвременна танцова сцена. На 13 май, от 19:30ч, в Дом на Културата “Борис Христов”, Пловдив ще бъде представен новият му спектакъл СИГИФЕН – колективно произведение, което включва още трима млади хореографи от Мали, Буркина Фасо и Сенегал – Алиун Диан, Наоми Фол и Ладжи Коне. 

Спектакълът е първата продукция на Big Pulse Dance Alliance – мрежата на eдни от най-влиятелните танцови фестивали и институции в Европа. СИГИФЕН е копродуциран от Dance Umbrella (Великобритания), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Международния танцов фестивал CODA в Осло (Норвегия) и ONE DANCE WEEK (България).

Амала Дианор е един от селектираните артисти в програмата SCALING UP на Big Pulse Dance Alliance, a СИГИФЕН ще бъде част от програмите на Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия) и Torinodanza Festival (Италия).

ЗА СИГИФЕН:

На езика на африканския народ Бамбара “сигифен” означава “вълшебно чудовище” – въображаемо същество от разнородни части, но и също умението “да бъдеш вълшебен”. На сцената хореографът Амала Дианор превежда идеята за тържеството на колективния дух, за радостта от това да бъдеш заедно с другия, но без това да заличава индивидуалните различия, а напротив – да ги почита. Това е свободата да бъдеш едновременно себе си и част от нещо по-голямо. Това е портрет на Африка – жизнена, талантлива, търсеща, отворена.

Телата на деветима танцьори, представящи младото артистично поколение в Западна Африка, създават многолико същество. Неговите “съставни части” са хармонично свързани, но непрекъснато се променят пред очите ни. Тежките му стъпки на земята и изразителните жестове предшестват моменти на гняв и радост. Това е смесица от езици и картини – съвременен танц, градска култура, хип-хоп, африкански традиции, древни ритуали, завладяваща енергия. Това е танцовото изкуство, върнато към корените си, Създадено с идеята да да свързва хората, без да ги критикува, да бъде гостоприемна територия за среща, запознанство, разбиране. 

Творба на “няколко гласа”, СИГИФЕН не страни от подхода на споделянето в хореографската практика на Дианор. Работейки рамо до рамо с други артисти, той отново създава продукция, която прескача границите на стиловете и се превръща преди всичко във форма на общуване. Един от водещите хореографи от Африка с блестяща кариера в Европа, Амала Дианор продължава да се движи уверено между културите и традициите, създавайки скулптурни, ритуални, художествени, улични и много други образи и форми. Това е така, защото неговият хореографски процес търси единството, приемането, помирението.

 

Дата

май 13 2022
Приключило!

Час

19:30 - 20:25
Call Now Button