ЗЛАТЕН КЛЮЧ

 

Френски празник на музиката в Пловдив с Алианс Франсез

Наближава 19тото издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив 2022, който ежегодно се организира от Алианс Франесз в партньорство с Община Пловдив. «Това е отново повод не само да се покаже френския шансон, но и да открием нови млади музикални таланти. От край време шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и за 19-та поредна година Алианс Франсез ще зарадва публиката с нови и много атрактивни изпълнения » – сподели директорът на Алианс Франсез в Пловдив, г-жа Теофана Брадинска. Така в Пловдив се отбелязва повече от три десетилетия „Празника на Музиката”, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния Министър на Културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове. Посланието на този празник е „Правете музика” и 19-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен “Златен ключ” – Пловдив 2022г. се вписва изцяло в тази инициатива като неговата медийност става още по-голяма. Наш музикален партньор е „Арт Войс Център”, с ръководител г-жа Румяна Иванова, чиито таланти са подготвили много атрактивни изненади на френски. Най-малката участничка е само на 11 години, но говори и пее на френски. Ще може да се насладим и на яркия талант с голямо бъдеще Ива Ичевска с изключително вълнуващо участие. Химна на Фестивала ще бъде изпълнен от чаровната Кристина Карабельова с отличен френски. В концертите тази година, в края на месец юни, ще видим изпълнители и участници от предходните издания на Фестивала от Франция, Индия, Египет и Тайланд, за които музиката е останала голяма любов и хоби, но вече имат други професии. Виртуални поздрави по време на концертите ще има и на предишни лауреати от близки и далечни места по света. Те ще пеят заедно с Олга Василенко, която е направила изискана, пъстра палитра за рецитал-концерта „Олга и приятели” на 30 юни. Ще чуем отново и двамата братя близнаци  Джес и Уесли /Jesse и  Wesley/, които са подготвили много специален поздрав за Пловдив. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на  формата „Талантите на Франция” през 2019година – на жури, публика, за автори и композитор и др. и вече са влюбени в Пловдив.

Още много приятни изненади очакват публиката в ДК „Борис Христов”, като усилията на екипа и партньорите са насочени към това тази година Фестивалът „Златен ключ” да бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура, а публиката да усети едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото.

Тъй като целият фестивал е под лабела „Празник на музиката” и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен, а  Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането му, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, с което спомага за популяризирането и добрата реклама на нашия град по света.

 

Дата

юни 30 2022
Приключило!

Час

19:00 - 20:30
Call Now Button