ДРАКОНИ

 ЕЪН-МИ А (ЮЖНА КОРЕЯ)

Продължителност: 70 мин.

Препоръчителна възраст: 10+

Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност

Учител, покровител, господар, Бог.
Злодей, покорител, господар, Бог.
Ако в Европа се страхуват от дракони, в Азия танцуват с тях.

Драконът битува в небесата в противоположи роли и значения на Изток и на Запад. Непреходен символ, Драконът събира в себе си добродетели и страх, съзидание и опустошение, живот и смърт. Почитан в толкова различни крайности в различните посоки на света, Драконът е митологичен фундамент на идентичности, вярвания, обреди, изкуството, дори и поп културата. И ако митовете не подлежат на оспорване и поправка, защото съществуват, за да се прераждат отново и отново, то това не важи съвсем за всесилния и мъдър Дракон. Във внушителния спектакъл на хореографа Еън-Ми А виждаме Дракона като символ на ново начало, като общо кратно на няколко азиатски култури и като шанс за общ прочит на надеждата в противоречия и обезсърчен свят, в който живеем.

На сцената осем азиатски танцьори, родени в годината на Дракона в зората на новото хилядолетие, използват своите тела и идентичности, за да нарисуват портрет на съвременна Азия. Но и на глобализирания днешен свят, в който просперитетът далеч не е широко споделен, възможностите – не толкова равни, културите – не толкова отворени, оптимизмът – не толкова смел.

Между традициите и бъдещето на сцената, други шестима танцьори се включват под формата на холограми. Защото технологиите правят не по-малко чудеса от драконите. Знаково име за корейския авангард на сцената на съвременните изпълнителски изкуства, Еън-Ми А отново показва своя непринуден, но изключително техничен танцов език, обогатен с фантастични проекции, екстравагантни костюми и форми, ярки цветове и музика. В ДРАКОНИ виждаме нейното умение да намира красотата в контраста и свободата да тества лимитите в танцовото изкуство.

Описван като “драконов танц в гръмотевична буря”, спектакълът носи преди всичко надежда, че човечеството има нужната сила и смелост да преодолее глобалните катаклизми, които бушуват пред него. Именно заради надеждата, Еън-Ми А кани драконите да танцуват на сцената – поколението Z, новите пораснали възрастни. Сега е техният ред да намерят нов път напред.

 

 

 

Дата

юни 03 2022
Приключило!

Час

19:30 - 20:40
Call Now Button