САМОДИВСКА ОРИС

МУЗИКАЛНО -ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ ,,САМОДИВСКА ОРИС”

МУЗИКА и ДИРИГЕНТ- МАРЕК ДЯКОВ

ХОРЕОГРАФИЯ – ГЕРГАНА ЛАМБРЕВА И КОСТАДИН НИЗАМОВ

КОНСУЛТАНТ ХОРЕОГРАФ – ГЕОРГИ ГАРОВ

АНСАМБЪЛ ,,ПАЗАРДЖИК”‘

ГЛАВЕН ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ: АТАНАС ЧОЛАКОВ

I-во действие

Вдън гори тилилейски. Поляна, обградена с вековни дървета, които шумолят от вятъра. През поляната ромоли бистро поточе. Овчар е запладнил стадото си под дебелите сенки на дърветата и е полегнал. Слънцето препича и въздухът трепери от лятната мараня. Изведнъж сякаш всичко замира. Някъде от далече, сякаш изпод земята, се чуват омайни гласове, които пеят магична песен. Овчарят се събужда и наблюдава чудна картина:

Самодивите, с бели премени и с китни венци на главите играят мистичен танц. Със смях и закачки те решават да се изкъпят в потока. Свалят венците си и влизат във водата. Овчарят се промъква и грабва венеца на най-личната. Всички се разбягват, но тя остава, защото й е отнета самодивската сила. Започва да му се моли да и върне венеца, но той пленен от красотата и никак не отстъпва, завжда я у дома си и се жени за нея. Вдигат голяма и богата сватба. Заживяват честито до следващата година, когато им се ражда детенце. На кръщенето кума иска да види невестата как играе по самодивси. Пред кума вода се не гази и овчаря е принуден да върне венеца на своята невеста. Тя заиграва и във вихъра на танца си грабва детето и изчезва. Всички са учудени от развръзката на този прекрасен празник.

II-ро действие

Овчарят решава и тръгва да я търси. Тръгва през горите тилилейски към самодивското поточе и по пътя си среща елен, който е заплел рогата си в клоните на едно дърво. Овчарят хладнокръвно го освобождава. Еленът разбирайки, че той търси своята любима и детето си го качва на гъръб и тръгват заедно към самодивското царство. Не след дълго пристигат и що да видят – там всички самодиви играят и се веселят, ала само една от тях отстрани си кърми детето. Това е неговата любима и невеста. Веднага отива при нея, а тя се зарадвала толкова много, че той отново я е намерил. Веднага му подава в ръцете рожбата им и венецът си и се запътват към дома, където живеят щастливо до дълбоки старини.

ТВОРЧЕСКИ И ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ЕКИП:

Гл.худ.ръководител – Атанас Чолаков, Композитор и диригент – Марек Дяков, Сценарий и хореография – Гергана Ламбрева и Костадин Низамов; Диригент на хора – Ивнака Паунова; Диригент на оркестъра – Цанко Ненков, Концертмайстор -Атанас Калеев; Хормайстор – Янка Атмаджова; Гардероб – Здравка Атанасова; Тоноператор – Боян Атмаджов

Хористи, музиканти и танцьори на професионален ансамбъл “ПАЗАРДЖИК”

Дата

юни 07 2021
Приключило!

Час

19:00 - 20:30
Call Now Button