За нас
[Кои сме ние]
Дом на културата "Борис Христов"

Дом на културата “Борис Христов” – Пловдив, осъвременен след основен ремонт, е съвременна многофункционална сграда за културна дейност, за информационно-образователни събития, за конференции, пресконференции, семинари, изложби, бизнес срещи.
Известен в миналото като Синдикален дом, културният център – единствен по своята структура, предназначение и локация в град в Пловдив, приема името на световноизвестния оперен певец Борис Христов по предложение на Музикално общество „Борис Христов”.
Сградата разполага със Зрителна зала, две мултифункционални конферентни зали, концертна камерна зала и множество фоайета.

2001
Постановки
880
Опери
1555
Конференции
43
Изложби
Зали
Залите които предлагаме

Предлагаме различни зали, които може да наемете

Зрителна зала
Концерти, театрални постановки, оперни спектакли, конгресно-конферентна дейност и др.
Голяма конферентна зала
Според вашите изисквания, залата има различен капацитет на участници спрямо типа подреждане
Малка конферентна зала
Според вашите изисквания, залата има различен капацитет на участници спрямо типа подреждане

5 Hours of Forum

Hear 9 inspiring talks, meet the best product people in Europe, and party together after the event!

Specialized Workshops

Add skills to yours product toolkit with one of our specialized workshops, taught by experts in their field.

Unlimited Tea & Coffee

Breakfast, lunch, snacks and unlimited tea and coffee are all part of the ticket price – veggie options included!

Биография

Борис Кирилов Христов е български певец (бас), един от най-великите оперни изпълнители. Мнозина музикални критици определят Борис Христов като най-великия бас от втората половина на XX век. Борис Христов е роден на 18 май 1914 г. в Пловдив. Още от дете той демонстрира много добри гласови възможности в хора на катедралата „Св. Александър Невски“ в София. От 1930 г. започва да пее в софийския хор „Гусла“, на който след 1940 г. става солист. През това време бъдещият маестро завършва гимназия и през 1942 г. и Юридическия факултет на Софийския университет, до това време той не си поставя за цел да стане оперен певец. Певческите му умения и качества впечатляват мнозина и това става причина през май 1942 г. да получи стипендия от правителството на Царство България (с личното участие и подкрепа от страна на Цар Борис III). Борис Христов заминава на обучение и специализация в Милано, Италия при Рикардо Страчари (1875-1955), известен баритон от началото на XX век. След няколко гостувания и рецитали в Австрия през 1944 и 1945, през декември 1945 Христов се връща в Италия. Оперният си дебют прави в ролята на Колин от операта „Бохеми“ в Реджо ди Калабрия на 12 май 1946 г. През следващите години Христов се изявява в няколко роли в миланската Ла Скала, във венецианската опера Ла Фениче, в операта на Рим, в лондонската опера Ковънт Гардън, а също така и в оперните театри на Неапол, Флоренция, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро и др. През 1950 получава покана да пее в нюйоркската Метрополитън Опера, но не е допуснат на територията на САЩ, поради Емигрантския закон на Маккарън (забраняващ издаването на входни визи на жители на държавите от Съветския блок ),въпреки че не живее в България от десетилетие и фактически има разрешение за постоянно пребиваване в Италия. След отпадането на това ограничение, Борис Христов прави дебюта си в САЩ в операта на Сан Франциско. След това, въпреки многократните покани от Метрополитън Опера, той така и не гостува там. След кратко отсъствие от сцената през 1964 поради заболяване, през 1965 Христов продължава кариерата си. Борис Христов. приключва певческата си кариера с концерт в Българската академия в Рим на 22 юни 1986. Умира в Рим на 28 юни 1993, но тялото му е пренесено за поклонение в софийската катедрала „Св. Александър Невски“. Борис Христов е познат предимно с изпълненията си в опери от Верди и в такива от руски композитори. Особено място в репертоара му заема ролята на Борис в „Борис Годунов“ - счита се, че е най-добрият изпълнител на тази роля след Фьодор Шаляпин. Доказал се е и като изключителен изпълнител на вокална църковна музика. Записал е всички песни на Модест Мусоргски. Борис Христов остава ярка следа не само с големия си талант, но и с огромната обич към родината си и стремежа да помага и поддържа всичко българско.
Call Now Button