ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ

27 септември (неделя) 2020 година от 19:00 часа

Градски Дом на Културата "Борис Христов", ул. "Гладстон" N15, гр. Пловдив

Билети: на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo. За допълнителна информация следете сайта на ONE DANCE WEEK.

Канадският мултидисциплинарен артист Алън Лейк ще представи европейска премиера на своя провокативен спектакъл ПИСЪК НА МЕДУЗИТЕ в рамките на международния фестивал ONE DANCE WEEK 2020. Съчетавайки съвременен танц, визуални изкуства и музика на живо, творбата е драматичен прочит на темата за оцеляването.

  На сценатая върху подвижна дървена конструкция, деветима танцьори се лутат без посока между кошмарите и реалността, а телата им се заплитат на ръба на бездната. Въздействието на техния интензивен физически танц се подсилва от богата на символи сценография.

  ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ ще бъде представен на 27 септември от 19:00 часа в Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив и не се препоръчва за зрители под 18г..

  Хореографът, режисьор и визуален артист от Квебек Алън Лейк създава мрачен "буден сън", в който бедствието сякаш току-що се е случило. Той умело събира силата на колектива с тази на индивида, за да покаже с отчетливи нотки смелост и шок усещането за безпомощност, жаждата за оцеляване и триумфа на живота.

  ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ, един от акцентите в програмата на 13-то издание на ONE DANCE WEEK, е вдъхновен от прочутата картина "Потъването на "Медуза"" (1819) на френския художник Теодор Жерико, изибразяваща оцелелите след корабокрушението на френския кораб "Медуза"- пирамиди от човешки тела и отломки сред мътните води между живота и смъртта.

  Така, след световния успех на "Revages" (2015), хореографът от Квебек и неговата компания Alan Lake Factori(e) предлагат на зрителите нов творчески трус, който затвърждава позицията им сред най-значимите имена на канадската съвременна сцена в момента.

"Фатална красота и чувственост се сливат с мрака. Лейк е особено умел в създаването на многостранни и многофункционални живописни произведения, които трансформират пространството." 

За Алън Лейк:

 Хореограф, танцьор, режисьор и визуален артист - Алън Лейк съчетава многобройните си страсти в сценични творби, които създава от 2003г. насам в Квебек. Пейзажът, повтарящите се цикли на живота и полярността на реалността, са главните участници в творбите му. Именно докато изследва различни обекти и изображения, Алън Лейк открива и съвременния танц.

  През 2007г. основава компанията Alan Lake Factor (e), посветена на създаването на хореографски произведения, инсталации и танцови филми, които поставят наяве взаимовръзката между движещото се тяло, пространството и цикъла на живота и смъртта, който стои в основата им.

  Сам описва хореографския си език като хибриден. Похват, чрез който създава свой собствен свят. "Смятам се за символист. Изследвам взаимовръзките между тялото, заснети изображения, скулптурни инсталации и сурова материя." Още преди дори да завърши обучението си в "Ecole de danse de Quebec", Лейк започва да представя мултидисциплинарни произведения, базирани върху движението. Признат за един от най-талантливите творци в Квебек, получава и наградата на публиката по време на фестивала "Videastes Recherche-es"за спектакъла си "9 Minutes, 2 Fois". 

"Ravages" му носи наградата за най-добър режисьор по време на Dance Film Festival  в Сан Франциско през 2016 г., наградата на журито на фестивала Pleins Ecrans de Montreal и е обявен за най-добро експрериментално танцово произведение от Международното движение за екранизация Fiver в Испания. Лейк печели и наградата на публиката в категория "Танц: направен в Канада" в Торонто, както и награда от танцовия фестивал FuoriFormato в Италия през юни 2018г..

 

Powered by CouchCMS