КОГАТО ГРЪМ УДАРИ, КАК ЕХОТО ЗАГЛЪХВА

7.11.2019г. (четвъртък) от 19:00 часа

Дом на културата "Борис Христов"

Народен Театър "Иван Вазов"

От ПЕЙО К. ЯВОРОВ

Постановка: Бина Харалампиева

Сценична версия: Юрий Дачев и Бина Харалампиева

Сценография и костюми: Свила Величкова

Музика: Асен Аврамов

С Участието на: Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Радина Боршош, Богдан Бухалов, Неделин Найденов

"Когато гръм удари, как ехото заглъхва", втората по хронологичност пиеса на Пейо Яворов, има драматична история. По време на генералната репетиция на пиесата за примиерата на 17 септември 1912г. е обявена мобилизация за Балканската война, възвестява я актьорът Атанас Кирчев, убит по-късно на фронта. Затова и представлението се изиграва за първи път година по-късно - на 12 октомври 1913г.. Режисьор е Павел Ивановски, а ролите се изпълняват от Сава Огнянов, Елена Снежина, Кръстьо Сарафов, Вера Игнатиева и Васил Кирков.

Месец и половина след премиерата в къщата на улица "Раковски" отекват двата фатални изстрела, любимата му Лора е мъртва, а Яворов - ослепява и прекрачва в своята последна трагична година. Житейският сюжет, по-страшен и от антична трагедия, хвърля своята тежка сянка върху пиесата. Тя е изиграна 20 пъти и последното й, дневно представление, се изиграва на 19.10.1914г. след погребението на Яворов.

За втори път пиесата е поставена от Хрисан Цанков на сцената на народния театър 1939 година, а после чак през 1979г. - от режисьора Пантелей Пантелеев.

Проф. Михаил Неделчев, най-знаковият изследовател на Яворовото творчество, нарича "Когато гръм удари"- "Недопрочетената и недоизиграна пиеса на Яворов".

Билети на касата на "МаскАрт"

Powered by CouchCMS